През 1846г. Адолф Сакс патентова саксофона. Инструментът е изобретен от белгиеца

...
През 1846г. Адолф Сакс патентова саксофона. Инструментът е изобретен от белгиеца
Коментари Харесай

На този ден: България става член на ЮНЕСКО

През 1846г.  Адолф Сакс патентова саксофона . Инструментът е изобретен от белгиеца Адолф Сакс, живял в Париж през 19 век – виртуоз, владеещ няколко инструмента. Идеята му била да сътвори универсални принадлежности за тогавашните духови оркестри, като естествена връзка сред дървени и медни духови принадлежности.
Прочетете още
Саксофонът бил констуиран през 1841 година и се употребявал основно във военните духови оркестри. Има осем разновидности: сопранино, сопран, алт, тенор, баритон, бас, контрабас, субконтрабас. Най-често се употребяват алт-саксофона и тенор-саксофона. Саксофонът е с кларинетен мундщук с октавово пренадуване с Бьом клапанна система.

През 1860г. е  основан един от най-старите футболни клубове в света - немският Мюнхен 1860 . Отборът сега се намира в Трета Бундеслига. Той е един път първенец на Германия, два пъти притежател на Купата на страната и играе край в КНК. В тима са играли българите - Даниел Боримиров и Христо Йовов. 

 Българинът Даниел Боримиров от Мюнхен 1860 в битка с топката с Йенс Йеремис от Байерн Мюнхен в дербито на Мюнхен

През 1913г. в Лондон е  подписан кротичък контракт сред страните от Балканския съюз  (България, Сърбия, Гърция и Черна гора) и Османската империя, с който се поставя завършек на Балканската война (1912 – 1913). Това обаче не поставя завършек на споровете на Балканите и единствено няколко месеца избухва нова война сред съдружниците. 

През 1956г.  България е призната за член на ЮНЕСКО  - Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета. Няколко български обекта са под закрилата на ЮНЕСКО. В културното завещание това са Боянската черква, Ивановските скални манастири, Казанлъшката гробница, Мадарския конник, остарелият град в Несебър, Рилският манастир и гробницата в Свещари. За Природно завещание попадат Националните паркове Пирин и Сребърна. Нематериалното завещание са вписани Нестинарството, Мартеницата, фестивалът Сурва в Перник и фолклорния фестивал в Копривщица. От 2009 до 2017-а година българката Ирина Бокова е общоприет шеф на ЮНЕСКО. 

През 1991г.  днешният ден се смята за формалната рождена дата на интернет . Тим Бърнърс-Лий показва продукта си в научна комисия в Европейския център за нуклеарни проучвания (CERN). Първият уеб страница е изработен в ЦЕРН и се появява онлайн на 6 август 1991 година.


Тим Бърнърс-Лий

Един от най-известните президенти на Франция  Жак Ширак встъпва в служба през 1995 година Преди това той е бил 18 години кмет на Париж. Ширак е президент на страната от 1995 до 2007-а години. Умира през 2019-а година на 86-годишна възраст. 

През 2006г.  Баташките мъченици са канонизирани за светци от Българската старостилна православна черква . През май 1876г. са избити най-малко 2000 поданици на Батак от османците. Според разнообразни източници тяхната численост е към много по-голяма към 5000. Баташкото кръвопролитие е част от жестокото потушаване на Априлското въстание. Убити са и доста дами и деца, които са изклани от османската войска. Клането се прави под командването на Ахмед ага Барутанлията. След клането той е наказан и изпратен на изгнание в Диарбекир, само че по-късно е опрощение от султан Абдул Хамид II. Именно Баташкото кръвопролитие дава сериозна публичност на зверствата от страна на османците по българските земи и известни публицисти и писатели разказват ужасите в Батак. Великите сили към този момент гледат по-сериозно на протичащото се в България и през 1877г. избухва и Руско-турската освободителна война, след която България е освободена от османско иго.

Рожден ден чества волейболната легенда  Каспар Симеонов . Симеонов е сребърен медалист от Олимпиадата в Москва през 1980г. Той е някогашен състезател и треньор на Локомотив Пловдив играл е в Италия за тимовете на Киети и Авелино. Неговият наследник Венцислав е някогашен волейболист, който също е сребърен медалист от олимпийски игри с националния тим на Италия. Рожденичка през днешния ден е и една от легендите ни в художествената гимнастика  Лилия Игнатова .

През 2009 година умира огромният български актьор  Петър Слабаков .

Днес означаваме деня на българския спорт . Денят е професионален празник на работещите в областта на спорта. На 17 май 1894 година в София идват първите учители по физическо образование от Швейцария. Тяхната задача е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер.

За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и разнообразни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация " Юнак ". Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри - през 1896 година в Атина.

Ежегодно на празника се провеждат разнообразни спортни мероприятия из цялата страна. Денят се отбелязва като ден на българския спорт от 2006г. 


Лили Игнатова

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР